De bibliotheek van de toekomst

Tijdens mijn studietijd – en dat is al aardig wat jaartjes geleden – kwam ik vaak in de bibliotheek van de Technische Universiteit van Delft. Daar hadden ze een prachtig systeem om boeken uit het boekenmagazijn te halen. Via een zogenaamde Bibliofoon bestelde je een boek. Dat kwam vervolgens een paar minuten later via een transportbandje bij je aan. Ongekend, voor die tijd. Aan die vernieuwingsdrang kunnen veel bibliotheken van nu nog een voorbeeld nemen!

Van boekenuitleenclub naar interactief kenniscentrum

‘De bieb’ is al jaren veel meer dan een plek waar je boeken kunt lenen en in stilte kunt lezen en studeren. De afgelopen jaren maakte een deel van de bibliotheken een vernieuwingsslag door. Ze organiseren evenementen en activiteiten om nieuwe leden te werven, zoals lezingen, debatten of knutselmiddagen. En dat werpt zijn vruchten af. Uit de bibliotheekmonitor die minister Jet Bussemaker onlangs aan de Tweede Kamer presenteerde, blijkt onder andere dat steeds meer jongeren de bibliotheek weten te vinden. Het aantal volwassen leden blijft echter teruglopen, dus er valt wel degelijk winst te behalen bij een hoop bibliotheken.

Ouderwets versus nieuwerwets

De ‘ouderwetse’ bibliotheken verliezen leden, zitten vast in oude verdienmodellen en grijpen de mogelijkheden van nieuwe technologieën onvoldoende aan. Zeker de helft van de Nederlandse bibliotheken heeft nog ouderwetse pc’s staan en biedt bezoekers niet de mogelijkheid om via hun eigen apparaat de digitale collectie te raadplegen. Dat komt voor een deel omdat hun digitale infrastructuur niet… >> Lees verder op KPN Zakelijk

Laat een reactie achter