Slimme technologie in de zorg!

Afgelopen week las ik dat de Universiteit van Tokio een slimme luier heeft ontwikkeld. Sensoren die vocht, druk en temperatuur meten, sturen een signaal naar een app, die vervolgens papa en mama waarschuwt dat het de hoogste tijd is voor een schoon exemplaar. Ik moest meteen denken aan de ophef over mensen in verzorgingstehuizen die te lang in vieze luiers zitten. Daar zou zo’n slimme luier ook perfect voor zijn.

De potentie van deze Japanse topluier

Nu is de Universiteit van Tokio zeker niet de eerste die experimenteert met slimme luiers. Al in 2013 werkte Huggies aan de ‘Nappy Notifier’ en de ‘Tweet Pee’. De eerste gaf via bluetooth een signaal bij een volle luier, de tweede stuurde paps en mams een tweet. Gelukkig biedt de Japanse slimme luier wel echt iets nieuws. Hij werkt via Wi-Fi, wat ervoor zorgt dat het luiersignaal een veel groter bereik heeft. Daarnaast zijn de productiekosten relatief laag. Je hoeft een besmeurde sensor daardoor niet af te wassen, maar pakt gewoon een nieuwe luier met sensor. Dat maakt de luiers niet alleen heel geschikt voor jonge ouders, maar ook om op grote schaal in verzorgingstehuizen in te zetten.

Polsbandjes met locatiebepaling

Je zou zo’n slimme luier ook heel goed aan andere innovaties kunnen koppelen. Denk aan een detectiesysteem. Geef alle bewoners van een verzorgingstehuis een polsbandje dat hun locatie doorgeeft via Wi-Fi. Als mevrouw De Vries dan in de binnentuin zit met een vieze luier, kan een verzorger haar snel vinden en helpen. Locatiegegevens zijn ook handig voor bijvoorbeeld medicijnafgifte of als er bezoek komt. Het grote voordeel hiervan is dat bewoners veel meer vrijheid krijgen. Nu is het namelijk vaak zo dat bewoners veelal op hun kamers gehouden worden om het personeel – dat onder grote tijdsdruk werkt – zijn werk zo efficiënt mogelijk te laten doen.

Meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit

Je kunt dat soort polsbandjes ook voorzien van tags waarmee bewoners bepaalde deuren wel of niet open kunnen maken. Zo kun je ervoor zorgen dat demente mensen het pand niet verlaten, maar zelfstandigere senioren juist meer bewegingsvrijheid krijgen. Verzorgingstehuizen kunnen afdelingen zo vrijer indelen – ze hoeven niet per se alle demente mensen op 1 afdeling te plaatsen. Ik voorspel ook… >>lees verder op KPN Zakelijk

Laat een reactie achter