Voiceworks neemt Cisco VPC-SI in gebruik

Voiceworks BV, een bedrijf gevestigd in Almere, is een van de grootste en snelst groeiende VoIP en web technologie specialisten. Het bedenkt, ontwikkelt en levert innovatieve communicatieoplossingen voor de zakelijke markt. Voiceworks heeft veel succes in de Nederlandse en Duitse telecommarkt met haar zakelijke Unified Communications (UC) en vast-mobiel oplossingen en levert deze vanuit de cloud als zowel een Mobile Virtual Network Enabler (MVNE) als Mobile Virtual Network Operator (MVNO). De softwareontwikkeling gebeurt binnen de groep binnen de Summa (voice en UC) en Summanetworks (HLR & HSS) bedrijfsonderdelen.

Vervanging Packet Gateway (PGW)

Als MVNE beschikt Voiceworks onder andere over een eigen mobiele core inclusief softswitches, een gecombineerde HLR/HSS, SMSc en gecombineerde GGSN/PGW platform. De oude PGW voldeed niet langer aan alle voorwaarden om toekomstige diensten als Private APN en EWAN Backup mogelijk te maken. Ook de ondersteuning vanuit de huidige leverancier paste niet langer in de snelle Agile manier van werken welke Voiceworks sinds enige tijd succesvol hanteert, hetgeen een snelle uitrol van nieuwe diensten of het oplossen van problemen belemmerde.

Na een review van de vendor opties besloot Voiceworks tot het opzetten van een een in-house proof-of-concept (PoC) labtest met het Cisco Virtual Packet Core Single Instance (VPC-SI) platform. Dankzij de zeer volledige online documentatie en de hulp van het System Engineering team van Cisco Nederland en Cisco Duitsland was Voiceworks in staat om binnen zeer korte tijd een test platform op eigen COTS hardware op te tuigen en te onderwerpen aan zeer uitgebreide testen. Het Cisco VPC-SI platform is gebaseerd op de Cisco ASR5000, welke een bewezen reputatie in de internationale telecom industrie heeft. Het VPC-SI platform is ontworpen als gevirtualiseerde NFV oplossing welke draait op zowel VMWare ESXi of Ubuntu KVM. In de lab-test heeft Voiceworks zowel de VMWare als KVM implementatie getest en op basis van operationele voordelen gekozen voor KVM.

Voiceworks’ Lead Mobile Engineer Arjan van der Oest zegt hierover: “Door te kiezen voor het Cisco VPC-SI platform kiezen we voor best-of-both-worlds. Het Cisco StarOS platform maakt z’n reputatie qua functionaliteit, stabiliteit en feature richness reeds vele jaren waar bij een groot aantal zeer grote internationale mobile network operators. Door nu te kiezen voor de gevirtualiseerde oplossing kiezen we voor een schaalbaar platform wat Voiceworks de komende jaren gaat helpen bij het verder internationaal uitrollen van wholesale diensten waar onze wholesale partners om vragen. Het VPC-SI platform stelt ons in staat om de capaciteit via een natuurlijke weg op te schalen of desgewenst relatief simpel over te stappen op het distributed VPC-DI platform.”

COO van Voiceworks Steve Pit merkt tevens op “Het prijspunt van Cisco voor de NFV gebaseerde Packet Gateway oplossing is uitermate concurrerend gebleken met een in de basis uitbreide feature set. Doordat onze engineers de mogelijkheid kregen om de PGW uitvoerig via een proof of concept in onze productieomgeving te testen konden wij binnen 2 maanden na investering de PGW volledig in productie nemen”. Naast een volledig geo-redundant productieplatform kiest Voiceworks met de Cisco oplossing ook voor een volledig van de productieomgeving gescheiden lab-omgeving. Hier kunnen nieuwe producten en diensten snel en zonder risico op ontwikkeld en getest worden. Dankzij de NFV-architectuur van de oplossing kan hierbij bijzonder snel worden geschakeld tussen verschillende netwerk topologieën, configuraties en software deployments.

Nieuwe diensten nader bekeken

Het nieuwe platform stelt Voiceworks in staat om op korte termijn twee nieuwe diensten aan partners aan te bieden: Private APN en EWAN Backup (wat leunt op Private APN). Bij Private APN krijgt de wholesaler de beschikking over een volledig gescheiden mobile APN welke direct integreert met het eigen netwerk van de klant. Voiceworks authenticeert elke SIM en redirect de betreffende SIM op basis van de IMSI naar de juiste APN en wholesaler. Naar keuze kan per SIM een internetdienst of VPN dienst worden aangeboden, kan de wholesaler zelf het beheer over IP-adressen in handen nemen en naar keuze vast of dynamisch toewijzen. De partner heeft daarnaast direct controle over zaken als content filtering, firewalling en connection management. Private APN stelt Voiceworks’ wholesale partners in staat om de afgenomen data diensten nog meer whitelabel in de markt te zetten dan tot nu toe het geval was. Bij EWAN Backup zal een LTE verbinding met de private APN oplossing gecombineerd worden met bestaande vaste verbindingen zoals DSL en FiberHierbij is een naadloze overschakeling met behoud van IP adressen naar LTE gerealiseerd indien de vaste verbinding tijdelijk niet functioneert.

De oplossing in detail

De nieuwe Virtual Packet Core SI oplossing levert een gevirtualiseerde oplossing die schaalbaar en toekomstvast is. Het stelt Voiceworks tevens in staat om:

  • Snelle (zelfstandige) productontwikkeling: de VPC-SI is een lichtgewicht systeem dat snelle proof-of-concepts en prototyping mogelijk maakt.
  • Open Systeem: VPC-SI ondersteunt zowel KVM and VMware hetgeen Voiceworks een keuze qua hypervisor en OSS tooling geeft.
  • Kostenefficient: VPC-SI is een aantrekkelijk geprijsde oplossing voor met name de kleinere Mobile Operators.
  • Private APN: VPC-SI maakt een volledig nieuw scala aan producten voor wholesale partners mogelijk.
  • Bewezen technologie: VPC-SI draait dezelfde bewezen StarOS software welke draait bij meer dan 70 operators wereldwijd.

 

Laat een reactie achter