Waarom we nog steeds met potlood stemmen

Mijn dochter is dol op programma’s als de Voice of Holland. Ze doet alles om haar favoriete kandidaten naar de finale te krijgen: sms’jes sturen, bellen en stemmen via de app. Allemaal vanaf de bank, want zo makkelijk gaat dat. Als je kijkt hoe makkelijk dat soort dingen tegenwoordig gaat, dan staat dat in schril contrast met dat ouderwetse rode potlood waarmee we nu nog steeds stemmen voor de Tweede Kamer-verkiezingen.

Ouderwets met rood

Voor de meeste mensen is hun zogeheten klantreis rondom de Tweede Kamer-verkiezingen bijna volledig digitaal. Ze bezoeken de website van politieke partijen, gaan naar de Stemwijzer of het Kieskompas en bekijken online nieuws, filmpjes en opiniestukken via (social) media. Weten ze op wie ze gaan stemmen? Dan moeten ze hun dagelijkse bezigheden onderbreken, afreizen naar het plaatselijke stemlokaal, wachten tot ze aan de beurt zijn en vervolgens met een rood potlood en een gigantisch vel papier het stemhokje in. Zoals bij veel klantreizen die ineens heel omslachtig worden, haken veel mensen op zo’n moment af. Ze hebben volop redenen om niet te gaan: het is slecht weer, ze zitten die dag in een andere stad, of de kinderen liggen net op bed als ze eindelijk tijd hebben. De opkomst bij verkiezingen is in Nederland dan ook al enige tijd enorm laag. In 2012 stemde 26,2% van de bevolking niet. Het is dan ook logisch dat er overal geluiden opgaan om het stemproces te moderniseren, bijvoorbeeld door te stemmen met ons DigID. Maar wat houdt ons tegen?

Stemmen onder druk

Onze overheid onderzoekt al jaren de mogelijkheden van online stemmen met je DigID. Volgens mij zijn er 3 redenen waarom dit nog niet kan. Ten eerste is er in Nederland een wet waarin staat dat… >> Lees verder op KPN Zakelijk

Laat een reactie achter